23 Mayıs 2014 Cuma

CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN ÇATI ADAY HASAN KORKMAZCAN; BAŞKENTLİLER HABER, MEHMET AKYOL

CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN ÇATI ADAY HASAN KORKMAZCAN
Çatı aday olarak bazı isimler üzerinde duruluyor. Öne çıkarılmak istenen adaylara bakıyorum da her birinin ayrı ayrı özellikleri ve güzellikleri var. Ancak bazı defolarının da olduğu muhakkak... Bu iddialar cazibelerinin kaybolmasına neden oluyor. 
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ İÇİN YENİ İSİMLER TELEFFUZ EDİLMEYE BAŞLANDI
ÇATI ADAY HASAN KORKMAZCAN MI?...
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan R.Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığına aday olması hemen hemen kesinleşti. Durum böyle olunca CHP ile MHP’nin ortak aday çıkarma zorunluluğu da netlik kazanmış oldu.
Bu durumda muhalefet partileri ortak aday bulup çalışmalarını birlikte yürütmeyip, her parti kendi adayını gösterme gibi bir denemeye girişme teşebbüslerinin tehlike yaratacağı konusunda hem fikir olmuş durumdalar, çünkü R.Tayyip Erdoğan’ın ilk turda kazanabileceği ihtimali söz konusu.
Bu ihtimal göz önünde bulundurularak , ortak aday bulma konusundaki tereddüt ortadan tamamen kalkmış gibi görünüyor.
Peki bu çatı aday kim olabilir?..
Bu konuda birçok aday adı ortaya atıldı ama, son 24 saatte çok önemli bir isim ortaya çıktı… Bu aday TBMM Eski Meclis Başkanlarından Hasan Korkmazcan.
Şayet bu isim üzerinde karar kılınırsa Korkmazcan’ın kazanma ihtimali oldukça yüksek görünüyor.
Korkmazcan ile ilgili olarak bazı yazarlar önemli veriler ortaya koymuş durumdalar. Bunların başında ise ünlü gazeteci Güneri Civaoğlu ve Gazeteci-Yazar Mehmet Akyol geliyor.
İşte bu iki yazarın Hasan Korkmazcan ile ilgili değerlendirmeleri :
Güneri Civeoğlu’nun konu ile ilgili makalesi
Çatı aday adayı Korkmazcan
12 Mart Asker Muhtı-rası TRT 13.00 haberlerinde okunmuş.
Yüzde 50’nin üzerinde oyla iktidara gelen AP iktidarı bu muhtırayla noktalanıyor.
Başbakan Süleyman Demirel ve arkadaşları görevlerini kurulacak asker yönetimindeki yeni hükümete bırakacak.
Nihat Erim hükümetine...
O gün Millet Meclisi’nde muhtıra tam okunacak ki...
Sessizlik içinde bir ses yankılanıyor:
“Meclis kürsüsünde o muhtıra okunamaz...”
Mırıltılar...
450 milletvekili içinde tek itiraz...
Tek tepki...
Tek protesto.
Ses Hasan Korkmazcan’ın.
AP’den kopanların kurduğu Demokratik Parti Denizli milletvekilidir.
Mırıltılar uğultusunda bir kez daha tepkisini tekrarlar.
Fakat...
Zamanın ruhunda “emir, demiri keser...”
Demokrasiyi de.
Muhtıra kürsüden okunur.
Hasan Korkmazcan siyaset tarihimize bu dik duruşuyla şerefli bir sayfadır.
YA DİĞER MİLLETVEKİLLERİ?
Hep merak etmişimdir.
“Salonda bulunan 450 milletvekili birden ayaklansaydı.
O muhtıra Millet Meclisi kürsüsünden okunamaz.
Salonu terk ediyoruz.
Muhtıranın hükmü yoktur diye olayı protesto etselerdi.
Ne olurdu?”
..............................
12 Eylül darbesinden sonra 7’nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren’e sormuştum:
“Sizin yönetime el koyduğunuz gün dönemin Başbakanı Süleyman Demirel sizi ve bildiride imzası olan diğer komutanları emekliye ayıran bir kararnameyi imzalayarak, bakanlara da imzalatarak Cumhurbaşkanı vekili İhsan Sabri Çağlayangil’e gönderseydi...
AP Senatörü olan Çağlayangil çok büyük olasılıkla kararnameyi tereddütsüz imzalardı.
Hukuken emekliye ayrılmış olurdunuz.
Böyle bir durumda ne yapardınız?”
Hiç düşünmeden cevabını vermişti.
“Ok yaydan çıkmıştı artık.
Geriye dönüş yapmazdık.”
2014 ÇANKAYA ÇATI ADAYI
Siyaseti iyi bilen, güvendiğim dostlarla konuştum.
MHP’nin önerdiği ve CHP’nin de “varız” dediği ortak/çatı “Cumhurbaşkanı” adayı olarak Hasan Korkmazcan’ın adını telaffuz ettiler.
Hem CHP’nin, hem MHP’nin “çatıda ve tabanda” örtüşebilecekleri isimlerden biri.
Siyasette ağırlığı olan, demokrasiye cesaretle sahip çıkmış, hukuk kökenli, Meclis başkan vekilliği yapmış Hasan Korkmazcan adını bir kenara yazın.
Yıllar içinde ismi unutulmuş olabilir. Ama...
İki partinin arkasında olursa şu iletişim çağında kısa sürede güncellenir.
Mehmet Akyol’un konu ile ilgili makalesi
Cumhurbaşkanlığı için uzlaştırıcı aday: 
Hasan Korkmazcan mı?..
Çatı aday olarak bazı isimler üzerinde duruluyor. Öne çıkarılmak istenen adaylara bakıyorum da her birinin ayrı ayrı özellikleri ve güzellikleri var. Ancak bazılarının defolarının olduğu da muhakkak. Bu iddialar cazibelerinin kaybolmasına neden oluyor.  



Pek tabii ki bu isimler üzerinde durup onların eksik ve fazlalıklarını siyaset terazisinde tartacak değilim. Ancak son birkaç gündür öyle bir çatı aday ismi ortaya atıldı ki hem CHP kabullenebilecek, hem MHP ve hem de kamuoyu…
Cumhurbaşkanlığı için o çatı adayın adı Hasan Korkmazcan..
Her şeyden önce şu gerçeği vurgulamakta yarar mülahaza ediyorum.. Sayın Başbakan cumhurbaşkanlığına aday olacaktır. Kazanır veya kazanmaz o konuda bir mütalaam olmayacak. Ancak ben, sayın başbakanın karşısına ortak aday olarak Hasan Korkmazcan’ın gösterilmesi halinde zorlanacağını düşünüyorum.
Çünkü Hasan Korkmazcan çok özellikli bir insan.
Her şeyden önce sayın Korkmazcan;
1-    Uzlaştırmacı bir kişiliğe sahip ki bu çok önemli zira her kesimden, hatta AK Parti’lelerden bile rahatlıkla oy alabilir.
2-    27 Mayıs ihtilalinden sonra ihtilalcilere karşı mücadele veren-baş kaldıran- genç öğrenci  liderlerinden biriydi. 1969 seçimlerinde Meclise giren en genç milletvekili oldu ve  TBMM’de tam 4 dönem görev yaptı.
3-    Herkesin bilincinde yer etmiş bir durumu var Korkmazcan’ın: 12 Mart Muhtrası verildiği gün TBMM’de darbecilere karşı baş kaldıran, kafa tutan tek milletvekili olmuştu.
4-    1982 Anayasası’nın ıslah çalışmalarında baş rol oynadı ve özellikle STK’larla yapılan çalışmaları yürütüp daha sonraki Anayasa değişikliklerine esas olan demokrasi paketinin sulh içinde sağlanmasında büyük katkısı oldu.
5-     1995’te yapılan değişiklikteki çalışmalarda da yine O en etkili isim oldu.
 6-   1995-1999 yılları arasında ( o kritik 4 yıllık dönemde ) TBMM Başkan Vekili olarak görevini en iyi şekilde îfa etti. Ve o zaman Uyum Komisyonu Başkanlığı’nı üstlenip başarılı bir şekilde icra etti. Birbirine zıt partilerin oluşturduğu 94-95 döneminde TBMM’de uyum kanunlarının oy birliği ile çıkmasında etkili oldu. Bu vesile ile inisiyatif kullanma hünerini en iyi şekildi ortaya koymuş oldu. Bu arada aynı dönemde 9.Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanına defalarca vekalet etti. Bu başarılarının sonucudur ki, yılın siyasetçisi ve en genç parlamenter ödüllerini aldı.
     8-  Senelerce Türk Parlamenterler Birliği’nin Genel Başkanlığı ve Avrupa Parlamenterler Birliği görevlerinde bulundu ve bu süreler zarfında bir çok konuda milli davaların sözcüsü oldu.
   9-   En önemlisi de Hukukçu kimliğinin yanında aynı zamanda İmam Hatipli olması cumhurbaşkanlığı adaylığı için kamuoyunda bir avantaj olarak görülebileceği düşünülüyor.      ( Biliyorsunuz sayın Başbakan bu özelliğini en iyi şekilde kullanıyor. )
    Ancak, sayın başbakana oranla Hasan Korkmazcan’ın bazı özellikleri var ki aday gösterilmesi halinde kendisini zirveye taşımaya yetip artacaktır, şöyle ki;
a-    Üstün özelliklerle mücehhez bir tecrübesi var.
b-    Sabırlı ve çabuk kızmayan bir insan.
c-    Kibirli değil, kızmasını beceremeyen, dirençli ve metanetli bir insan. Ancak söz konusu memleket ve millet meselesi olunca, demokrasi ve insan hakları söz konusu olunca asla taviz vermeyen bir karakter yapısına bürünmesini bilen bir şahsiyettir.
d-    Öylesine bir kültüre sahiptir ki bunun sonucu birçok kültür ve sanat kurulundan, üniversitelerden ve sivil toplum kuruluşlarından çeşitli ödüller almıştır.
e-    Ses tonu yumuşak, yüz siması sempatik; en önemli özelliklerinden birisidir. Yani ne sayın başbakan gibi uzun boylu ne de kısa görünümlüdür.
f-    Medyatik özelliğinin yanında bu camiada gazeteci olarak yıllarca görev yapmış bu mesleğini en iyi şekilde icra ederek kamuoyuna önemli hizmetler sunmuştur.
Sizin anlayacağınız saymakla bitmeyen özellik ve güzelliklere sahiptir Korkmazcan.

Şayet CHP – MHP, diğer partilerle birlikte sivil toplum kuruluşları, halk kitleleri  Hasan Korkmazcan  üzerinde mutabakat sağlarlarsa sayın Başbakan karşısında zorlu bir rakip görmüş olacaktır .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder